Stal Bjirmen

KOOIHÚSTER WIETSKE
Kooihúster Wietske (v. Downland Folklore, m. Kooihúster Ytsje, v.m. Burstye Orpheus)
kroon, elite, prestatie, IBOP B
1986-2011, sectie NWR 62,50%, vos, h. 1.42 m

fokker: S. v.d. Burg, Cornjum


Stacks Image 74


__________________________________________

BESCHRIJVING

Kooihúster Wietske is een dochter van de bekende merrie Kooihúster Ytsje (keur, elite) en de invloedrijke hengst Downland Folklore (elite, prestatie). Wietske is een halfzus van de internationaal bekende goedgekeurde hengst Kooihúster Teake (voorm. sportnaam Take it Easy). Kooihúster Teake is tot op heden de enige pony die zowel aan een EK dressuur als een EK springen heeft deelgenomen.

Wietske is de derde generatie elite-merrie: haar grootmoeder Atje (v. Conquistador) en moeder Kooihúster Ytsje (v. Burstye Orpheus) gingen haar voor. Een dergelijke kwaliteitsvolle merrielijn is uniek in de NWR fokkerij.
Kooihúster Wietske heeft in totaal 19 veulens gefokt: 14 hengstveulens en 5 merrieveulens. Diverse nakomelingen van Wietske presteren op (inter)nationaal sportniveau en aantal van heeft als dekhengst veel invloed op de fokkerij. De meest bekende daarvan zijn Wytse, Tsjalling en Falco.

Op grond van de sportresultaten van haar nakomelingen draagt ze het prestatie predikaat. Tevens is zij elite-merrie, net zoals haar moeder Kooihúster Ytsje en grootmoeder Atje. Een dergelijke succesvolle foklijn is binnen de NWR fokkerij van het NWPCS stamboek uniek!
_____________________________________

PRESTATIES

Keuringsresultaten
1986, 1A en jeugdkampioen sectie K, Stadskanaal, 10e plaats CK Ermelo
1987, 1C als 2-jarige sectie K, Roden, 8e plaats CK Kootwijk
1988, 1A en beste 3-jarige sectie K
1989, 1C Stadskanaal
1990, 2B Rosmalen
1991, 1A Tolbert, 1e plaats CK Kootwijk + sterpredikaat
1992, 1A Tolbert
1993, 1B Tolbert, 2e plaats CK Kootwijk + voorlopig Keur, IBOP 78 pt. B = keur

Predikaten
keur, elite, prestatie

Prestaties nakomelingen (12 hengst- en 5 merrieveulens)

2 goedgekeurde zonen (Bjirmen’s Wytse [NWPCS], Bjirmen’s Falco [DLD] )
3 tweede bezichtigingshengsten NWPCS (Bjirmen’s Falco, Bjirmen’s Wiebren, Bjirmen’s Jelte)
4 nakomelingen FEI internationale dressuur (Bjirmen’s Wytse, Bjirmen’s Tsjalling, Bjirmen’s Oane en Bjirmen’s Wiggele)
1 nakomeling nationale dressuur (Bjirmen’s Jurjen)
1 nakomeling FEI internationaal springen (Bjirmen’s Falco)
1 stermerrie (Bjirmen’s Lidewij)
1 voorlopig keur merrie’s (Bjirmen’s Jeltsje)
1 merrie met bronzen medaille , Denemarken (Bjirmen’s Maaike)


____________________________________________

NAKOMELINGEN

 • Kooihúster Gjalt (v. Vita Nova's Hanassie), hengst 1989.

 • Bjirmen's Wytse (v. Vita Nova's Hanassie), sport, preferent, stamboekhengst 1992, ingeschreven bij het NWPCS. Onder zijn nakomelingen zijn wel het meest bekend de stamboekhengsten Ammador (Denemarken), Kooihúster Wessel (Dld), Aester El Niño, Morgenland's Fabian en Kielshoop Honeyhill; de keurmerries Siepke's Yvette, Kooihúster Setske, Aester Lowinda. Wytse heeft o.a. met Laura Zwart zelf in de sport bij zowel de pony’s (Z2 dresuuur en ZZ springen) als de paarden (B springen, M1 dressuur) uitstekend gepresteerd. In 2003 liep hij in het Britse dressuurteam met Georgina Sommerset op de Europese Kampioenschappen. Met het team wonnen zij de bronzen medaille, individueel klasseerden zij zich als 12e. Sinds 2005 is Lizzie Corrie de nieuwe eigenaresse van Wytse. Zij heeft hem op (inter)nationale dressuurwedstrijden uitgebracht. Vanaf najaar 2007 is Wytse terug in Nederland (eigenaar Stal Brouwer). Hij is via dekstation René Boskamp weer beschikbaar voor de dekdienst. Dana van Lierop heeft hem uitgebracht op nationale dressuur wedstrijden. Deze combinatie was heel succesvol op een internationale wedstrijd in Frankrijk, juni 2008. Met zijn nieuwe amazone Jasmien de Koeijer lijkt Wytse een nieuwe stap in zijn sportloopbaan te zetten (sinds voorjaar 2009). In heel korte tijd behaalden zij bijzonder aansprekende resultaten in de Z2 (o.a. beste combinatie Oude Beijerland en winst Welsh Cup te Houten). In 2011 een 18e plaats Z2, NK Hippiade. In 2012 is Wytse verhuisd naar Frankrijk. Hij is nu in eigendom van de bekende, in de sport zeer succesvolle, stal Haras de L’Eguille (FR).

 • Bjirmen’s Falco (v. Jacobspeel’s Rocky), stamboekhengst 1993. Een 2e bezichtingshengst die later in het fokgebied Hannover werd goedgekeurd. Deze hengst heeft jarenlang ter dekking gestaan in Duitsland. Tevens nam hij deel aan nationale springconcoursen (niveau 1.30-1.40m). Sinds het voorjaar van 2006 verblijft Falco in Engeland. Hij wordt daar uitgebracht op springwedstrijden en heeft de titel Silver BSJA Stallion toegekend gekregen. Sinds een aantal jaren is Falco terug in Nederland. Hij wordt nu recreatief gereden.

 • Bjirmen’s Wiebren (v. Jacobspeel’s Rocky), hengst 1994. Ook een 2e bezichtingshengst. Deze hengst is ook naar Duitsland verkocht en wordt daar als sportpony ingezet.

 • Bjirmen’s Wiggele (v. Anjershof Rocky), hengst 1995. Wiggele is verkocht naar Italië en wordt daar uitgebracht in de dressuur (zie www.fise.it). Op de recente Italiaanse Nationale Kampioenschappen (okt. 2009) bezette Wiggele met zijn ruiter Bruno di Lorenzo Di een tweede plaats in de Samengestelde Wedstrijd. Wiggele rijdt momenteel FEI internationale proeven (zomer 2012).

 • Bjimen’s Wessel (v. Vita Nova’s Hanassie), hengst 1995. Deze hengst is geruind en na een aantal jaren door Evelien ter Schegget te zijn gereden, is hij verkocht naar Finland en neemt daar deel aan dressuurwedstrijden.

 • Bjirmen’s Tsjalling (v. Leunsveld Elegant), hengst 1997. Deze ruin maakt momenteel furore in Frankrijk. Hij neemt deel aan internationale dressuur wedstrijden. In 2005 nam hij als lid van het Franse team deel aan de Europese Kampioenschappen. Samen met zijn amazone Camille Judet-Chéret behaalde hij uiteindelijke de 13e plaats en waren daarmee de meest succesvolle Franse combinatie.Tsjalling werd in 2008 gereden door een Belgische amazone, die lid is van het nationale ponyteam. Tsjalling is sinds 2011 in Zweedse handen. Hij werd gereden door Victoria Darling en behaalt aansprekende resultaten. Met zijn nieuwe amazone Linnéa Holmgren start hij opnieuw FEI dressuur.

 • Bjirmen’s Oane (v. Leunsveld Elegant), hengst 1998. Deze hengst is verkocht naar Frankrijk. Hij neemt daar deel aan dressuurwedstrijden. Momenteel (2011) loopt hij internationaal (FEI).

 • Bjirmen’s Jurjen (v. Leunsveld Elegant) hengst 1999. Ook Jurjen is zeer succesvol in de dressuur. Reeds op 5-jarige leeftijd had hij al genoeg winstpunten om M2 te starten, met zijn amazone Julia Geers. Sinds 2005 is haar zusje Isabel Geers heel succesvol met Jurjen: L1 dressuur reservekampioen Noord-Brabant en Kringkampioen L2 in de winter van 2006. Deze combinatie rijdt nu Z1 dressuur + winstpunten (2009). Jurjen heeft nu een nieuw adres. Hij is de leerpony van nieuwe amazones. Jurjen heeft de afgelopen jaren zeer verdienstelijk in de sport gereden. In 2014: 5e op het NK dressuur Z1, kringkampioen Z2 en start nu nationaal. Deze pony loopt momenteel (2016) wedstrijden met zijn Portugeze amazone.

 • Bjirmen’s Elske (v. Wester Aikema’s Adios), merrie 2000. Deze langverwachte merrie is vroegtijdig overleden.

 • Bjirmen’s Tsjibbe (v. Vita Nova’s Celesto), hengst 2001. Deze zwarte hengst is momenteel in training en wordt voorbereid op het rijden van dressuurwedstrijden.

 • Bjirmen’s Wytse Twa (v. Vita Nova’s Hanassie), hengst 2003. Deze hengst is in 2006 voorgesteld op de Centrale Hengstenkeuring. Wytse Twa loopt momenteel M2 dressuur (voorjaar 2009). Op de Welsh Sportdag 2008 was Wytse Twa met zijn amazone Cristina Friedrich heel succesvol (2e en 1e plaats). Samen met zijn nieuwe amazone Jisca Hut werd Wytse Twa in 2013 Fries Kampioen in het L-springen. Op de nationale Hippiade waren ze ook heel succesvol: reserve-kampioen in het L-springen.

 • Bjirmen’s Jelte (v. Orchard Boginov), hengst 2004. Deze zwarte hengst is in 2007 voorgesteld op de Centrale Hengstenkeuring van het NWPCS. Hij bereikte daar de 2e bezichtiging. Jelte heeft in zomer van 2008 zijn eerste dressuur wedstrijden gereden. Hij loopt Z2 dressuur (2016) en M springen geklasseerd (dec. 2011). Jelte is eveneens zeer succesvol in de SGW.

 • Bjirmen’s Maaike (v. De Goede Ree Now or Never), merrie 2005. Zij behaalde als veulen een 1e premie in Tolbert. Maaike is verkocht naar een opfokstal in Denemarken. Zij is als 4-jarige voorgesteld op keuringen. Zij werd op de nationale show derde, met een bronzen medaille! Maaike is sinds 2014 terug op Nederlandse bodem en wordt ingezet als fokmerrie.

 • Bjirmen’s Jeltsje (v. Orchard Red Prince), merrie 2006. Behaalde als veulen een 1e premie in Wezep. Als 3-jarige met een 1e premie gewaardeerd en uitnodiging voor CK. Daar werd ze ster verklaard. Als 8-jarige (in 2014) is de merrie keur geworden.

 • Bjirmen’s Tsjalke (v. Orchard Red Prince), hengst 2007. Tsjalke behaalde als veulen een 2e premie op de keuring van Tolbert. Hij is voor opfok verkocht naar Denemarken. Hij is febr. 2010 aldaar voorgesteld op de hengstenkeuring.

 • Bjirmen’s Brechina (v. de Goede Ree's Metall), merrie 2008. Verkocht. Behaalde als 3-jarige een eerste premie op de regionale keuring van Heteren (2011). Sportpony in Frankrijk.

 • Bjirmen’s Lidewij (v. Heitrak's Marvin), merrie 2009. Als 4-jarige merrie 1e premie + uitnodiging voor Centrale Keuring (2013). Op CK gepromoveerd tot stermerrie. Lidewij is nu één van de fokmerries van stal Kim Vugts en is nu (2014) drachtig van de Duitse hengst FS Numero Uno.

 • Bjirmen's Elko (v. Heitrak's Marvin), hengst 2010. Verkocht naar Duitsland.